De Peddelkampioen

peddel2

Ari peddelde van kindsbeen af. Hij peddelde lucht en zand en, als er wind was, ook wind. De peddel was zijn speelgoed, gevonden tussen kleren en spullen van hulporganisaties. Maar Ari leefde in een droog land waar er aan water een gebrek is.

Toen hij tien werd besliste hij peddelkampioen te worden. Dus bleef hij oefenen met zwaardere lucht, natter zand en hardere tegenwind. Iedereen vond Ari de beste; hij zou kampioen worden.

Toen hij zestien werd nam Ari de beslissing die zijn leven veranderde. Hij schreef een brief aan Yussuf, de nieuwkomer die nu leefde in het dorp aan de machtige rivier en er leerjongen was van bakker Brodsky. Ari was de zoon van Adnam, de buur van de familie Yussuf.

Beste Yussuf,

 Je weet zeker nog hoe ik de buurjongens kon blij maken met mijn geslinger en gezwaai en met hoge worpen met mijn peddel.
Ik ben blijven oefenen met lucht, zand en wind.
En nu wil ik gaan oefenen met water.
Kan ik bij jou komen oefenen op water?

Jouw buur en vriend, Ari

Yussuf schreef onmiddellijk terug dat Ari welkom was bij hem.

Ari pakte zijn rugzak in met verse kleren, sjorde er een tentje en slaapzak aan vast en vertrok. Hij zette zijn handen breed op de peddel; voelde dat zijn spieren hem aanporden. Soepel duwde Ari zich op de grond af en zette hij de trekslag in.

Zo kwam hij bij de grens met het water. De man aan de grens zag een peddelende stapper op zich afkomen. Gele bladen van de peddel zwenkten links en rechts rond Ari’s lijf. ‘Hier hebben we zeeën van water, zo diep als honderd peddels, roept de grensman, kom hier oefenen op onze boot. Stap in, wij kunnen goede peddelaars gebruiken om de zee over te steken.’ Ari was de koning te rijk, want nu kon hij niet alleen oefenen in water er waren ook nog acht andere peddelaars met steekpeddels en nog veertien vrouwen en kinderen aan boord. De man duwde de kleine boot af, de zee op. Ari zette zich met zijn dubbelzijdige peddel vooraan op de boeg. Hij was blij dat hij zijn spieren nu kon meten met het water, terwijl dit keer de wind door zijn haren streek en hij het zand achter zich kon laten. Hij gaf het ritme aan en de andere peddelaars volgden zijn cadans. Ari en de peddelaars zongen om het ritme aan te houden en om de vrouwen en kinderen moed in te spreken.

Toen ze aan land kwamen was iedereen uitgeput, ook Ari. Maar hij had de zware test doorstaan, zijn lijf trilde nog na, zijn handen tintelden en zijn schouders en nekspieren waren hard als steen. Hij sliep twee dagen en twee nachten, één hand op zijn peddel, één hand op zijn rugzak. Dan stapte hij verder, peddelslag links, peddelslag rechts. En hij merkte hoe zijn armspieren nog waren aangesterkt door de tocht over de zee. Hij zou snel Yussuf vinden.

Telkens hij een grens naderde gebeurde het dat grensmannen lachten: ‘Hé, daar gaat Eend Kwak naar zijn vijver’. Of ook ‘Lid van de zoetwatermarine zeker?’ En omdat ze deze peddelaar zo grappig vonden, lieten ze hem door. Eén enkele  keer wees een grensman hem de weg naar de nabije rivier omdat hij dacht dat Ari meedeed aan de wildwaterwedstrijd.

Zo kwam Ari vroeg in de nacht in het dorp van Yussuf aan. Hij zette zijn tentje op langs een rij coniferen op een kort gemaaid grasveldje en rolde zijn slaapzak uit.

Toen begon bij apotheker Bolleman een waakhond wild te blaffen. Egel Au was het terras komen op dribbelen om kaasrestjes op te peuzelen en wekte de hond uit zijn slaap. Of was de hond gewekt door de schaduw verderop waar Ari zijn tentje opgezet had? Apotheker Bolleman vond het aanhoudende blaffen verdacht en vroeg de nachtwacht om even poolshoogte te komen nemen. Met hun zoekende zaklampen stootten zij op het tentje van Ari.

Man, morgenavond willen we jou hier niet meer zien, zei de nachtwacht, trek morgen weg en ga verderop naar de andere gemeente! Het reglement bepaalt  dat je hier niet langer dan 1 dag én 1 nacht mag blijven. Doe je dat wel, dan pakken we jou op en moet je terug vanwaar je gekomen bent. Wij hebben jou dit niet gezegd, begrepen?

Die morgen werd een heuglijke ochtend toen Ari Yussuf omhelsde bij bakker Brodsky, waar Yussuf als leerjongen werkt. Maar het was óók een pijnlijke morgen omdat ze alle drie beseften dat Ari tegen de avond uit het dorp moest vertrekken. Ari legde ontgoocheld zijn peddel neer. Toch hielp hij Yussuf en Brodsky gebakjes te doreren, te glaceren, broodpannen te kuisen en af te wassen. Ondertussen vertelden Ari en Yussuf elkaar hun verhaal. Ari over zijn droom om peddelkampioen te worden, over hoe het er in zijn dorp ginds aan toe ging, over de familie en de buren, over zijn lange tocht hierheen. Yussuf vertelde over zijn nieuw leven en werk hier.

Ik weet de oplossing voor jou, zegt bakker Brodsky plots, jij wil toch peddelkampioen worden, hé Ari? Wel, ik geef jou mijn kajak die hier op de oever van de machtige rivier ligt. Elke ochtend steek je met mijn kajak de grens over van onze gemeente en peddel je de ene dag naar de stad rechts en de andere dag naar de stad links, soms stroomopwaarts, soms stroomafwaarts over de machtige rivier. Zo oefen je elke dag jouw peddeling en blijf je nooit langer dan één dag in dezelfde gemeente. ’s Avonds keer je telkens terug naar Yussuf.

Ari bedankte Brodsky en Yussuf; omhelsde hen. En vanaf die dag stond Ari’s leven in het teken van één sport op het water.

Hij peddelde elke dag, elk seizoen, bij felle zon of bij kille wind, op traagstromend water of, na felle regen, op sneller water. Zijn oefeningen waren zo afwisselend dat hij nu eens kracht trainde, dan weer soepelheid, altijd volhouding en soms de korte sprint. Hij was gezegend met een voorbeeldige discipline en een sterke wil.

Zo werd Ari peddelkampioen in het land en ver daarbuiten.

_______________

Hotel Papa aan de machtige rivier.                                                                                                 j.z. zomer 2018

Dit verhaal schreef ik nadat buren vertelden over hoe een vluchteling werd opgepakt in onze gemeente en over de gemeentegrens een andere gemeente werd opgestuurd om niet met het ‘probleem’ opgezadeld te zijn.

Handleiding over peddelen en de peddelgreep:   https://www.kayakpaddling.net/nl/2-1 

2 gedachtes over “De Peddelkampioen

  1. Een bijzonder verhaal dat ik met veel aandacht heb gelezen. De uitleg aan het eind vind ik ook erg bijzonder. Je hebt een prettige schrijfstijl.

    Like

    1. Ik zag het inderdaad! Ik denk dat je veel lezers kunt gaan trekken, je hebt een prettige stijl vind ik. Ik werd direct meegezogen in je verhaal. En (in ieder geval deze) is erg actueel, dat vinden sommigen ook fijn. Voel je vrij om mijn pagina te volgen. Er komt van alles langs, persoonlijke dingen maar ook leuke foto’s, fictie verhalen en gedichten. 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s